“Poate că ar fi bine să ne oferim puțin răgaz pentru a ne cunoaște poveștile” – Tudor Chirila

 

Mă gândesc că e limpede pentru fiecare dintre noi că a ne oferi timp să împărtășim  propria poveste de viață celorlalți, într-o societate în care “timpul zboară ca o nălucă” și în care nu mai avem răgaz să ne oprim să medităm asupra propriului progres și să vedem “big picture-ul” reprezintă un mare avantaj. Un mare, mare avantaj.

De ce? Posibilitatea de a intra în conflicte este mai mică, capacitatea de a ne înțelege unul pe celălalt și de a avea răbdare unul cu celălalt sunt mai mari. Dacă îi cunoști povestea de viață interlocutorului tău, cu siguranță îți vei raspunde la întrebări precum “De ce acționează așa?” sau “Care este motivul pentru care se comportă în acest fel?”, iar atunci șansele pentru o comunicare eficientă vor spori.

După cum spunea și Dalai Lama – “Terra are nevoie mai mult decât oricând astăzi de vindecători, de oameni care să trateze această planetă și să o apere; nu de razboinici.” Oare și aici este un SALVATOR la mijloc?! Ce e acela un SALVATOR? Vedem imediat…

Ei bine, îmi propun ca în acest articol să ne uităm puțin mai adânc și să studiem mai profund problematica poveștilor din trecutul nostru. Îmi propun ca din acest articol să tragem împreună câteva concluzii și să înțelegem câteva lucruri care se află în spatele poveștilor pe care le jucăm în viața de zi cu zi. Acasă, la birou, cu prietenii, cu soția, soțul sau câinele nostru… Te-ai gândit vreodată care este rolul din spatele poveștii tale pe care alegi să îl joci aproape mereu? Te-ai gândit care este influența acestei povești asupra ta, poate fără să-ți dai seama?

Eh, dacă reușești să-ți dai seama, atunci poți deveni povestitorul propriei vieți, nu vei rămâne doar un simplu actor în rol secundar. Tu vei fi acela care va construi povestea, nu povestea te va construi pe tine.

Probabil ai auzit de TRIUNGHIUL DRAMATIC. În fiecare poveste, că altfel nu ar mai fi o poveste, avem un AGRESOR, o VICTIMĂ și un SALVATOR.

Dacă vorbim de băștinașii americani, conchistadorul reprezintă AGRESORUL, indianul este VICTIMA, iar preotul se regăsește în postura SALVATORULUI. De ce preotul este mereu salvatorul vom afla în alte articole.

Dacă ne gândim la povestea lui Adam și a Evei, vom trage concluzia că șarpele și Eva intră în postura AGRESORULUI, Adam este VICTIMA, iar Grația Divină reprezintă unica șansă prin care putem spăla pacatul divin. Credința divină ne oferă speranța că doar “cel de sus” ne va salva și pe noi și pe ei. Cu alte cuvinte, credința în Dumnezeu reprezintă SALVATORUL. Iarăși, nu vom dezbate de ce aproape întotdeauna preotul sau grația divină sunt cele care “pică în picioare” și întruchipează SALVATORUL. J

Însă aș vrea să te gândești la urmatorul lucru. Tu cu care dintre aceste personaje din poveste te identifici? Oare ai fost vreodată conștient de asta? Oare nu alegi să intri de cele mai multe ori în postura de AGRESOR? Sau de SALVATOR? Sau de VICTIMĂ? Și oricare ar fi ea, aștepți recompense apoi. Sau poate le joci pe toate trei pe rând?

Dar oare ți-ai pus vreodată problema să ieși din acest joc în care ești pe rând în fiecare din cele trei poziții și să tragi concluzia că poate nu a fost nimeni aruncat din Grădina Edenului pe Pământ? Și să descoperi că nu ai părăsit de fapt niciodată Grădina Edenului?! Că Divinitatea nu este o forță exterioară Mamei Naturi, care ne va salva de blestemul aruncat asupra noastră de păcatul strămoșilor noștri. Și că nu suntem separați de Divinitate aici pe Pământ…

Te-ai întrebat vreodată câtă suferință îți produce identificarea cu oricare din cele trei personaje de mai sus?

Ai văzut că merge și continui așa. Ai fost o dată VICTIMA și acum o aplici necontenit, fără să-ți dai seama că “groapa suferinței” pe termen lung devine din ce în ce mai adâncă.

De exemplu, faci pe VICTIMA într-o societate AGRESOARE și mergi la biserică sperând să te SALVEZE. Nu vreau să spun aici sub nicio formă că nu e bine să mergi la biserică. Însă te agăți de asta, timpul trece, leafa merge pentru unii, iar pentru tine timpul nu stă în loc…

Sau hai să-ți dau un exemplu din viata mea. După 5 ani de relație de cuplu cu o fată pe care o iubeam foarte mult, “soarta” a decis să nu își mai dorească să fim impreună. Am trăit în aceeași casă, am crescut împreună, eram un fel de salvator în acea relație, îi făceam pe plac cu multe lucruri, îmi plăcea să fiu omul potrivit la locul potrivit, să fiu cel care le rezolvă pe toate. Până într-o zi, când probabil fata și-a dorit să caute altceva. Logic nu? Cu un așa SALVATOR lângă tine te cam plictisești la un moment dat.

Și instantaneu am trecut unde crezi? În starea de VICTIMĂ. Credeam despre ea că este cel mai mare AGRESOR… Suferința, toate cele. Vorbesc după despărțire. Nu vă spun că suferința era și în timpul relației deoarece, chiar dacă oarecum mă simțeam bine când eram SALVATOR, exista acolo o mică “depresie” că nu puteam să mă încarc de energie, ci mai degrabă mă descărcam de energie adoptând această postură.

Și a trecut ceva până când am învățat această lecție! Câteva luni de suferință, în care nu mai eram în stare să fac nimic…

Știi ce e mai ciudat? Că până nu am învățat LECȚIA, genul acesta de poveste s-a tot repetat. Sub diverse contexte ale vieții, în diverse moduri și feluri. Și au trecut ceva ani până să mă prind…

Ei bine, prieten drag, acesta este un truc important în evoluția ta personală.

Care este rolul pe care îl joci frecvent în povestea vieții tale? Nu-i așa că se repetă ?

Câtă suferință ți-a produs sau îți produce încă acest rol?

Te-ai gândit vreodată să ieși din această poveste, din acest rol, să privești din “metapoziție”, să înveți lecția și astfel să devii povestitorul?

Deci…? Hai să facem împreună un exercițiu prin care să devii POVESTITORUL.

 

Exercițiul “Sunt jurnalistul vieții mele”

Te invit să scrii povestea vieții tale din momentele de la început, de la momentele pe care ți le aduci aminte și povestește-o ca pe un basm. Cu cât mai multe detalii, astfel încât aceasta să fie cât mai reală. Nu o va vedea nimeni, deci poți fi sincer cu tine. Este chiar indicat, dacă vrei să observi și să tragi concluzii sănătoase. Și la fiecare experiență relevantă din cadrul poveștii tale, oprește-te puțin, întoarce-te un pas și notează rolul pe care îl jucai în acea experiență din povestea ta. Erai SALVATOR, VICTIMĂ sau AGRESOR? Iar personajele de lângă tine din această experiență ce rol jucau?

Apoi, pe rand, cu fiecare experiență pe care o scrii, gândește-te cum să o REMODELEZI.  Cum ar fi arătat povestea dacă ar fi fost una sănătoasă, în care tu să fii în afara oricarui rol nesănătos? Cum ai fi scris-o dacă ai fi fost chiar tu POVESTITORUL? Te invit să rescrii povestea. Cum s-ar desfășura ea acum?

Acum, după ce ai rescris-o cum te simți? Dacă în interior exista liniște, pace, eliberare și mulțumire, înseamnă că ai transoformat-o dintr-una nesănătoasă într-una profund sănătoasă. Ei bine, drag prieten, care este LECȚIA pe care ai învățat-o?

Abia atunci când vei și crede cu adevărat noul final, Existența va coabita și va trimite Energia necesară pentru ieșirea din “cercul vicios”. Și atunci nu va fi nevoie ca ea să se repete la infinit sub o altă formă. Atunci “ieșim din ciclu”. Posibil să devenim “POVESTITORII PROPRIILOR POVEȘTI ȘI A PROPRIEI VIEȚI”.

În final, te las cu un citat drag mie, ce concluzionează acest articol:

“Lumea nu este tot timpul însorită și plină de curcubee. Lumea poate fi un loc dificil și plin de răutate. Și nu mă interesează cât de dur ești, te va lovi și te va ține la pământ veșnic, dacă o lași. Nici eu, nici tu, nimeni nu poate lovi așa puternic cum te lovește viața. Dar nu e vorba despre cât de tare poți să lovești, ci despre cât de tare poți să fii lovit și să continui să mergi înainte.” – Sylvester Stallone, “Rocky”

 

Dacă ești interesat să aprofundezi subiectul și să descoperi mai multe tehnici și tactici practice pentru dezvoltarea ta personală, te aștept la training-ul open “Managing MY time and stress”.

Attitude Makes Altitude!

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne bucurăm foarte mult că am putut să contribuim prin acest articol la dezvoltarea ta personală și profesională.

Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu. Pentru a descoperi ce traininguri livrăm, nu ezita să accesezi www.attitudetraining.ro. Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală, profesională și în cadrul organizației. Să ne vedem cu bine în sala de training!