Te salut cu drag, prieten cititor!

La momentul la care scriu aceste rânduri, situația legată de coronavirus devine din ce în ce mai provocatoare. Chiar dacă în sine nu este o afecțiune complicată, numărul de cazuri se apropie de 100, iar într-o asemenea situație nu ai cum să nu te gândești cu teamă la ceea ce va veni.

Încă de săptămâna asta, în companii mai mari sau mai mici s-au pus în practică tot felul de acțiuni care vin în ajutorul angajaților. Lumea a început de zilele trecute să lucreze de acasă, iar în săptămâna ce tocmai va începe tot mai mulți oameni beneficiază de work from home. Nu mai discutăm că poate ar fi fost bine să se întâmple de mai multă vreme asta, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Chiar dacă mulți dintre noi cred că este o bucurie să lucrezi de acasă, eu cred că dacă facem un sondaj în acest sens am fi suprinși să descoperim contrariul. Nu este ușor să stai acasă, tot bioritmul îți este dat peste cap. Poate gânduri mai puțin pozitive, poate mâncare mai multă, mai puțină mișcare, o idee mai mult stres și un strop de anxietate la care nu aveai timp să te gândești în condiții normale.

Există oare și o parte bună în toate acestea? Am învățat că orice umbră vine cu lumina ei la pachet. Yin și Yang se regăsesc în tot ceea ce ne înconjoară.

“Un om tare, când e lovit, își sporeste puterea.” – Seneca

Poate că este momentul ideal pentru a ne reconsidera modul de viață. Pentru a deveni mai atenți cu noi, la noi. Pentru a ieși din zona de confort, pentru a ne refocaliza către pozitiv și pentru a scoate la iveală resursele cele mai bune. Cu atât mai mult pentru a avea o viață organizată și trăită conștient, nu lăsată la voia întâmplării.

Noi, ca traineri sau companii de training, avem o mare responsabilitate. Suntem aici să sprijinim comunitatea. De-asta ne-am ales meseria asta. Să fim alături de oameni în procesul de creștere. Acum, pentru câteva săptămâni, poate că nu mai vorbim de creșterea abilităților la sala de training, dar cu siguranță vorbim de a oferi o mână de ajutor pentru a fi alături de oamenii din organizații, ale căror vieți au luat o întorsătură neașteptată în mai puțin de o săptămână.

„We are waves of the same sea, leaves of the same tree, flowers of the same garden.” – Seneca

În articolul de astăzi, doresc să-ți ofer 3 mici tehnici pe care să le încerci zilele astea. Doar 3 mici tehnici. Te vor ajuta foarte mult să-ți organizezi viața de acasă și vor ajuta la o mai bună adaptare la noul context de work from home. Nu durează mult și vei fi mulțumit la finalul efectuării lor că tocmai ai făcut ceva pentru tine. Aceste 3 tehnici lucrează atât pe zona fizică, cât și pe cea emoțională.

De atâția ani de când le fac aproape zilnic, am și o denumire pentru ele. “Jumătatea de oră de sănătate”. Nu te speria, nu trebuie să dureze jumătate de ora, chiar și 10 minute sunt de ajuns. Și nici nu trebuie să le faci pe toate 3 neapărat. Dar minim 1 este obligatoriu.

 

  1. Respirație conștientă

Sunt foarte multe forme de respirație. Îți voi spune ceea ce practic eu, cu mențiunea că dacă nu ți se potrivește găsești pe internet o varietate de forme.

8-8-8 este ceea ce folosesc. 8 timpi inspir. 8 timpi apnee (țin respirația). 8 timpi expir.

8 timpi înseamnă 8 secunde. Dacă nu poți cu 8, încearcă cu 4. Vei vedea că dacă practici constant vei putea și 8 și chiar și 16 timpi. Repeți acest ciclul de 8-8-8 undeva între 5 și 10 ori.

Vei observa cât de “oxigenați” îți vei simți plămânii la final. Dacă nu ai un ceas care să te ajute cu secundele, poti număra în gând. În medicină, secundele se numără cu 1001, 1002, 1003 etc. Până când spui o mie unu a trecut o secundă.

Aaa… și poate ar fi bine să faci exercițiile pe balcon dacă stai într-o zonă cu aer cât de cât curat. Dacă nu, este ok și în casă.

 

  1. Stretching și mișcări active

5 minute în fiecare dimineață imediat după trezire. Nu este nevoie de mai mult. Ia câteva grupe musculare și întinde-ți mușchii. Când dormi, cu mușchiul se întâmplă exact același lucru ca atunci când tragi de fiare la sală. El este prins de os în doua părți ale acestuia, iar când se contractă, se micșorează. Cele doua puncte de pe os se apropie. Ceea ce trebuie să faci este să le alungești la loc. Practic, le readuci la forma inițială.

Beneficiile sunt multiple. De la relaxare musculară la îmbunătățirea circulației sângelui, a flexibilității și a posturii corpului.

Îți propun un set de 8 exerciții.

Primul presupune să rotești capul (rotații complete), către dreapta și stânga alternativ (o data către dreapta și o data către stânga ca să nu amețești). Nu te grăbi, mișcările trebuie făcute încet. Când ai terminat înclină capul către stânga și încearcă să lași umărul drept în jos. După care înclină-l către dreapta și trage de umărul stâng în jos.

Mergem către umeri. Rotește umerii înainte de 5 ori și înapoi de 5 ori. Încet, nu te grăbi.

Apoi ajungem la brațe (membrele superioare). La fel vom roti de 5 ori înainte și de 5 ori înapoi.

Mai departe apuci cu palma dreaptă cotul de la membrul superior stâng. Și duci membrul superior stâng în sus până ajungi cu palma pe spate. Ții apăsat câteva secunde acolo. Și schimbăm. Cu palma stângă luăm cotul membrului superior drept, îl ducem în sus până ajungem cu palma dreaptă pe spate. Și tinem câteva secunde.

Bazinul este și el o parte importantă a corpului. Efectuăm câteva rotiri de bazin către dreapta și câteva către stânga.

Ne aplecăm corpul înainte până ajungem cu vârfurile degetelor jos pe sol. Dacă nu poți, nu-i nicio problema. Rămâi cu degetele mai sus. 🙂

Prindem piciorul drept de gleznă și îl ducem la spate. Tragem până simțim că se întinde partea anterioara a coapsei. Efectuăm același lucru și cu piciorul stâng și menținem câteva secunde.

Ne așezăm “pe vine“, palmele pe genunchi și ne întoarcem doar partea superioară a corpului ca și cum ne uităm după o “gagică bună”. 🙂 Nu este doar o “gagică bună”, sunt chiar două. Una în dreapta și alta în stânga. Deci întoarcem partea superioară a corpului și către stânga și către dreapta.

    3. Ho’oponopono.

Sau terapia iertării. Mie mi-a folosit foarte mult în relaționare. Sunt un tip luptător și care dorește să depășească toate obstacolele care-i sar în cale. Ce vrei, defect profesional din anii de scrimă. Dar lupta vine la pachet și cu multă furie. Furie îndreptată uneori către cei care doresc să-mi “pună bețe în roate”. Consecințe sunt creșterea tensiunii, nervi ș.a.m.d.

Iar ho’oponopono a fost instrumentul care m-a sprijinit mult în acest sens.

Cum îl practic eu? Aleg o persoană față de care am această furie. Mai precis un context cu acea persoană. Și încerc să trăiesc emoția acestor 4 tipare de limbaj. Îmi pare rău. Iartă-mă. Mulțumesc. Te iubesc.

Spre exemplu, săptămâna trecută într-o dimineață am avut un context de ceartă cu maică-mea. Mi-a ramas pe creier situația câteva ore după ce s-a petrecut. Știi momentele alea când te acaparează un gând? Ei, așa eram și eu. Seara, când am ajuns acasă, primul lucru pe care l-am facut a fost să mă așez pe fotoliu. Era liniște și un sfert de oră am încercat să retrăiesc contextul de dimineață. Evident punând în aplicare terapia iertării. Dacă acorzi timp suficient vei observa că te vei simți mai bine apoi. Conștientizează că ai greșit și tu , nu doar interlocutorul, cere-ți iertare pentru asta, mulțumește pentru că ți-a oferit ocazia să înveți încă o lecție despre tine și spune că iubești persoana cealaltă pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce-ți dorești tu să fie. La final vei avea un sentiment eliberator. Repetă asta de câteva ori până când simți cu adevărat o schimbare în interior.

Chiar și în situația în care îți faci des autocritica și esti dur cu tine, nu te sfii să încerci ho’oponopono fix pe acest context.

 

Să-ti fie de folos și mult spor(t)!

După cum vezi, nu este greu ce-ți propun aici. Sunt câteva tehnici și trucuri anti-stres doar așa de acomodare. Este primul articol în acest sens. Nici nu-ți dai seama în acest moment câte beneficii vei obține dacă faci doar aceste 3 exerciții aproape zilnic. După câteva zile, te vei simți altfel în propria piele.

Mă gândesc să revin și cu alte instrumente sau tips&tricks care te-ar putea ajuta în noul context de coronavirus, în care majoritatea timpului este petrecut în casă. Ce te interesează în mod special? Uite, ma gândesc să scriu despre alimentație sănătoasă, despre descoperirea valorilor, despre gestionarea anxietății, despre exerciții fizice și sport la domiciliu. Despre ce ai vrea să afli mai întâi? Ce este prioritar pentru tine? Scrie-mi in secțiunea comentarii.

Gânduri bune și să fim sănătoși!

 

Și nu uita, Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.

Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.

ARTICOLE SIMILARE