Te salut, cu bucurie!
Și iată că am ajuns și la momentul adevărului. Nu este de ajuns doar să știi cum să mănânci corect, poate mai important de atât este să știi ce să mănânci astfel încât să nu te îngrași.
Mai exact, vom vorbi în rândurile care urmează despre câteva principii practice prin care să combini alimentele eficient, astfel încât să-i dai putere și energie corpului tău și să-l transformi în aliatul tău.
Te anunț din start că nu este foarte ușor de aplicat ceea ce voi scrie mai jos, dar întreaga călătorie începe cu primul pas. La mine a funcționat și m-am obișnuit. Ia-o pe rând și construiește-ți un stil de viață. Mai ales că știu sigur că nu dorești să pui prea multe kilograme în această perioadă în care lucrezi de acasă și în care nu mai consumi atâtea calorii ca până acum.
Voi începe cu probabil cea mai plăcută combinație din farfuria românului. Carnea cu cartofii prăjiți. Ei bine, îmi pare rău să te dezamăgesc, dar poate că este primul lucru pe care să-l schimbi. De ce? Pentru că cele doua alimente se digeră în două medii diferite. Carnea va avea nevoie de sucuri acide pentru digestie, iar cartofii prăjiți de sucuri alcaline.
Și imaginează-ți că sunt amândouă în stomac și că în mod normal acidul și alcalinul nu pot funcționa împreună. Se resping și te miri de ce ai arsuri. Sigur, mergi să iei un triferment, trece cu greu, dar de ce să devii dependent de medicamente în primul rând. În al doilea rând, corpul tot obosește și în timp va “da rateuri”. Ca să nu mai spun de aciditatea care crește în organism, riscul de infecții se accentuează, la fel și îmbătrânirea prematură sau ceea ce te interesează cel mai mult, anume grăsimea care se depune.
Și ca să nu fie diavolul atât de negru, îți dau totuși și o veste bună. În combinație cu o salată asortată de legume spre exemplu, atât carnea, cât și cartofii prajiți, luate separat, se pot combina excelent. Deci te poți gândi să începi cu piept de pui/pulpe de pui/pește/cotlet de porc/ceafa de porc la grătar cu o salată asortată.
Sau dacă nu îți place, poți încerca salata combinată cu cartofi. Clar este mai indicat decât carne cu cartofi. Deși între cartofi și carne eu aș alege carnea, nu doar pentru că mie îmi place mai mult, ci din motive care țin de faptul că proteina ajută sistemul imunitar să rămână puternic sau pentru că prin desfacerea ei în organism stimulează metabolismul.
În fine, încearcă să eviți a combina proteine și carbohidrați (glucide) la aceeași masă! Pentru că se petrece exact fenomenul descris mai sus. La capitolul “carbohidrați” sunt incluse cerealele, cartofii, orezul, pâinea, pastele. La capitolul proteine carnea, ouăle, brânza.
Salatele sunt privite separat. Cu ele poți combina atât capitolul “carbohidrați”, cât și capitolul “proteine” de mai sus. Practic ele pot fi combinate cu orice grupă de alimente.
Acum îți marturisesc că nici eu nu pot mânca fără paine, dar este bine să te rezumi la una-doua felii maxim la o masă. Dacă îți este greu, îți ofer un truc care m-a ajutat pe mine. Începe cu restul mâncării și lasă pâinea pentru finalul mesei. Ideea că pot mânca pâine mă liniștește, dar încep să o mănânc spre finalul mesei și nu mai este nevoie să mănânc atât de multă.
La fel, două tipuri de proteine la aceeași masă nu sunt recomandate dacă avem ca obiectiv slăbirea. Deci poate că ar fi bine să nu mănânci și carne și ouă la aceeași masă. Sau brânză cu ouă.
Fructele acide și cele dulci nu se combină. Dar despre asta vei descoperi în articolul următor, care va fi despre ce să bei ca să nu te îngrași.
Un alt aspect – ar fi bine să elimini cât poți de mult dulciurile procesate. Chiar îți sunt de ajuns doar fructele, știu că nu-i ușor, dar din experiență îți pot spune că după un timp corpul nu-ți mai cere prea mult dulce. Și ai mult mai multă energie. Trebuie doar să ai puțină răbdare și să treci de perioada de sevraj, care nu durează mai mult de 2-3 săptămâni. Dacă mănânci puțin și des, după cum ziceam în articolul anterior, vei ameliora pofta de dulce.
Și tot la capitolul fructe, ele nu se consumă ca desert. Ba mai mult se iau ca masă separată. Dacă vrei înainte de următoarea masă mai consistentă, să fie cu 30-40 de minute mai devreme. Dacă vrei după masa mai consistentă, să fie cu 2-3 ore după.
Este indicat ca laptele să fie băut separat de celelalte mese pentru că are destul de multă grăsime.
Sucurile de fructe sunt de fapt alimente, dar și despre asta vom discuta în articolul următor, când vorbim de băuturi.
Fisticul, alunele, nucile se mănâncă ca masă separată, având grijă la cantitate, pentru că sunt alimente cu destul de multe calorii.
Și nu uita, o masă înseamnă un singur fel. De acum încolo, exclus să mănânci și ciorbă și felul doi și desert la aceeași masă. Maxim 350-400 de calorii ar fi de dorit să aibă o masă.
Acum, menționez că nu trebuie să fii extraordinar de rigid și strict. Poți uneori să guști și din altele nerespectând în totalitate principiile de mai sus. Dar cu măsură și cât mai rar posibil.
Dacă ar fi să dăm și un exemplu despre ce ai putea să mănânci într-o zi, el ar putea arăta astfel.
De fapt îți voi spune cum arată o zi de mâncare din viața mea.
Prima masă – mic dejun. De când sunt mic nu s-a întâmplat vreodată să ies din casă fără să iau prima masă a zilei. O salată formată dintr-o roșie, puțină brânză, două ridichi, jumătate de ardei kapia. Cu ulei de măsline extravirgin și piper. Fără sare. De fel nu pun sare în mâncare. Alături de salată un iaurt.
Gustarea 1. La minim 3 ore distanță de micul dejun. De regulă mănânc un fruct. Fie o banană, fie căpșuni, fie zmeură, fie măr, fie struguri. Desigur, aici poți alege orice fruct preferat/de sezon.
Prânz. De cele mai multe ori o formă de carne cu salată asortată. De obicei piept de pui, uneori cotlet de porc, alteori pulpe de pui la grătar, câteodată somon la grătar sau păstrăv la grătar. Alături o salată asortată cu roșii, castraveți, ceapă, ridichi, salată verde, ardei kapia, foarte rar și foarte puține ciuperci proaspete.
Gustare după-amiază. Din nou un fruct ca mai sus. Sau uneori un pumn de migdale. Sau un pumn de fistic.
Cina. Sunt fan salată de vinete, așa că o porție cu roșii alături este numai binevenită. Dacă nu, din nou ceva care seamănă cu masa de prânz nu ar strica. Sau o altă pasiune pe care o am atunci când mănânc este pieptul de pui cu broccoli la tigaie, cu puțin usturoi.
Nu uita că este important să mănânci și ceva care să-ți facă plăcere. Evident, având grijă la principiile de mai sus.
Mult spor îți doresc la cum să combini alimentele eficient! Și să ne reauzim cu bine în articolul următor în care vom vorbi despre ce să bei ca să nu te îngrași.
Gânduri bune și să fim sănătoși!
Și nu uita, Attitude makes Altitude!
Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.
Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.