Te salut, cu bucurie!
Sunt deja câteva zile bune de când lucrăm cu toții de acasă. Cum ești, care este starea ta? Te-a scos puțin din zona de confort noul stil de viață, nu-i așa?
Sunt tare curios cum ai gestionat “criza” procrastinării. Da, te înțeleg. Și mie mi-a fost foarte greu. Îmi puneam pe listă să fac o mulțime de lucruri în acea zi. Și eram bucuros când mi le treceam pe listă. Dar când trebuia să ma ridic din pat dimineața să le fac, parcă dorința de a butona telecomanda televizorului sau de a da scroll down pe ecranul telefonului mobil era tot mai intensă. Fix atunci.
Aproape sigur te-ai confruntat cu o astfel de provocare zilele astea. Și ai mai avut-o de nu știu câte ori înainte de zilele astea.
Procrastinarea înseamnă amânarea acțiunilor sau deciziilor. De ce amânăm? Putem vorbi mult despre motive, dar dacă ar fi să sintetizez într-o frază probabil aș spune că în mod cert nu este o provocare de gestionare a timpului, ci mai degrabă de gestionare a stărilor interioare. Merge mai degrabă în zona de emoții decât în zona de timp. Probabil că anumite sarcini îți provoacă frică de eșec, alte sarcini anxietate prin lipsa de control asupra rezultatului, unele sunt plictisitoare, la altele nu ai destulă încredere că le poți duce până la capăt, iar în anumite cazuri te frustrează pentru că trebuie făcute la anumite standarde și nu deții toate resursele.
Te și văd. În prima fază te gândești la ce ai de făcut. După care analizezi și îți dai seama că ceea ce vei face te va face să te simți prost, într-un fel. După care amâni și alegi termenul scurt. Cu emoția pozitivă aferentă. Dar undeva acolo în spate, rămâne pe creier. Și ce să vezi, la finalul zilei probabil că ai remușcări pentru că nu ai reușit să faci ceea ce ți-ai propus.
Pentru că doresc ca atenția noastră să fie nu îndreptată spre problemă, ci mai degrabă spre soluții, că până la urmă de-astea avem nevoie în aceste momente, dă-mi voie să-ți propun mai jos câteva idei care m-au ajutat pe mine pentru a evita procrastinarea. Nu sunt singurele din lume, dar te pot sprijini și pe tine. Îți pot oferi un start bun.
- Începe chiar de acum.
Nu mai sta pe gânduri. Când apare o sarcină, mergi și rezolv-o imediat. Mai ales dacă este una mică. Da, da, chiar atunci pe loc.
Spre exemplu, dacă ți-ai pus pe hârtie ca azi să faci câteva exerciții fizice în casă, atunci imediat ce te trezești asta să fie primul lucru pe care îl faci. Vei vedea cât de entuziasmat vei fi după ce le vei face. S-ar putea chiar să intri în ritm și să continui cu ce mai aveai pe listă, chiar dacă urmatoarele activități nu îți ofereau prea multă plăcere.
Sau dacă apare o activitate pe care știi că o poți rezolva în mai puțin de 5 minute, ocupă-te de ea. Sentimentul că ai bifat acea activitate îți va oferi un plus de energie care te va ajuta și în cazul activităților ulterioare care ți-ar produce emoții negative.
În felul acesta nu-ți dai prea mult timp de gândire și n-ai timp nici de scenarii negative în minte. Pur și simplu actionezi. În momentul în care Ema mi-a dat ideea de a scrie despre tema din acest articol, am deschis un document word și m-am apucat de scris. În minte cu ideea că văd eu pe parcurs ce se întâmplă, cum se conturează totul și cum va arăta articolul final. Cu fiecare rând scris, mi-a crescut pofta de a scrie despre asta.
Deci, acțiune, acțiune și iar acțiune!
- Începe cu pietrele mari.
Rulează pe internet un film foarte drăguț, pe care probabil l-ai mai văzut, în care un tip are un bol și lângă niște pietre mari, câteva pietricele mai mici, destul de mult nisip și ceva cafea. Scopul este să introducă toate acele elemente în respectivul bol.
În prima parte a filmului începe cu cafeaua, după care toarnă și nisipul peste cafea și îi mai rămâne puțin loc pentru câteva pietricele. Dar pietrele mari rămân pe dinafară.
După care schimbă tactica și o ia de la început cu pietrele mari. Ulterior le așează și pe cele mici printre cele mari. Toarnă și nisipul care se scurge printre pietrele mari și mici. Iar la sfârșit varsă și cafeaua în bol.
Care este mesajul? Dacă te apuci întâi de pietrele mari atunci vei avea cu siguranță o zi productivă. Pietrele mari simbolizează activitățile cu adevărat importante pentru tine din acea zi raportat la fișa postului tău. Dacă lucrezi în vânzări, probabil că o vizită la un client este o piatră mare. Dacă lucrezi în marketing, probabil să faci planificarea și atribuirea rolurilor pentru campania următoare reprezintă o piatră mare. Dacă lucrezi în support-office o piatră mare ar putea fi să faci o prezentare cu rapoartele și rezultatele pe ultima lună. Iar dacă lucrezi de acasă mă gândesc că o jumătate de oră de exerciții fizice ar putea deveni un “must”.
Spre exemplu, în cazul nostru, dacă înainte de apariția coronavirusului, pietrele mari erau fără doar și poate trainingurile pe care le susțineam, după apariția coronavirusului, să scriu a devenit o prioritate. Pentru că astfel informații valoroase pot ajunge la cât mai multă lume.
Poate că la finalul zilei nu vei avea toată lista bifată, dar cu siguranță sentimentul că vei avea bifate activitățile importante te va face să uiți de remușcări.
- Începe cu lucrurile mici.
Elefantul se mănâncă feliuță cu feliuță, așa-i? Poate că nu ești în categoria persoanelor care au motivația să înceapă cu pietrele mari. Nu-i nicio problemă, începe cu cele mici și ușoare. Poate un mail scurt, care nu-ți ocupă mult timp atunci când îl creezi. După care continuă cu alt mail. Și tot așa până intri în ritm.
Sau sparge pietrele mari în bucățele mai mici. Dacă te uiți în ansamblu s-ar putea să te sperii, iar în această situație împărțirea acelui lucru mare în etape ar putea să te ajute. Împarte sarcina mare în sarcini mai mici și ia-le pe rând. În acest fel creierul se va concentra doar pe un singur lucru.
Spre exemplu, mă sperie îngrozitor că trebuie să fac jumătate de oră de exerciții fizice zilnic când lucrez de acasă. Înțeleg nevoia, nu mai consum atâtea calorii ca atunci când mergeam la birou și s-ar putea să mă îngraș. Dar mă demotiveaza să fac asta, nu am niciun chef.
Ei bine, atunci poți folosi această sugestie de feliuță cu feliuță. Nu te gândi la jumătate de oră de exerciții. Gândește-te să faci o chestie mică de tot care nu te-ar solicita aproape deloc. Spre exemplu 5 genuflexiuni. Atât. Doar 5 genuflexiuni. Dar propune-ți să faci în fiecare zi de acum încolo cât vei sta acasă 5 genuflexiuni.
Dacă într-o zi ai chef să faci 25 de genuflexiuni, nu-i nicio problemă. Nu te stresa că în ziua de după pornești tot de la 25. Nici vorbă, tu ți-ai propus doar 5 genuflexiuni. Aceasta este norma ta, doar pe asta trebuie să o respecți zilnic. Less is more. Vei vedea cât de bine te vei simți după câteva săptămâni în care vei face 5 genuflexiuni pe zi. Versus să-ți propui obiective mari de care să nu te ții. Mai mult decât atât, în momentul în care vei termina cele 5 genuflexiuni s-ar putea să ai chef și de 5 flotări. Nu uita, pofta vine mâncând.
Acesta este un important truc atunci când ne apucăm de ceva, propune-ți chestii mici și transformă-le în obicei ușor-ușor. Chiar dacă nu vezi rezultatele imediat, ele “pontează” acolo și peste o vreme îți vei mulțumi.
Bravooo! Te felicit! Indiferent care este metoda care ți se potrivește cel mai bine dintre cele trei, nu uita din când în când să-ți oferi o mică recompensă. Nu câte o prăjitură de fiecare dată, cât chestii mici prin care să-ți premiezi perseverența.
Dacă mai ai și norocul să ai lângă tine persoane cu care lucrezi care să te întrețină, parteneri de lucru sau de viață cu care să împărtășești, atunci e și mai bine. Timpul trece mai repede și vă susțineți unul pe altul. Iar procrastinarea se declară învinsă.
Gânduri bune și să fim sănătoși!
Nu uita să citesti și articolul despre “Cum să mănânci ca să nu te îngrași în wfh” și “Ce să bei ca să nu te îngrași în wfh”. Numai o dezvoltare personală integrată îți va aduce satisfacție de sine în work from home.
Și nu uita, Attitude makes Altitude!
Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.
Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.