Coronavirus în Franța.

Soțul: “Draga mea, se pare că m-am îmbolnăvit cu acest virus”.

Soția: “Să facem imediat dragoste, voi lua și eu virusul și vom trece prin asta împreună, izolați într-o cameră!”.

Coronavirus în Germania.

Soțul: “Draga mea, se pare că m-am îmbolnăvit cu acest virus”.

Soția: “Nu e nicio panică, urmăm lista de recomandări publicată de guvernul federal. De azi raționalizăm mâncarea. Pe maică-ta o ducem în pivniță ca s-o protejăm. O scoatem la anul”.

Coronavirus în Romania.

Soțul: “Draga mea, se pare că m-am îmbolnăvit cu acest virus”.

Soția: “Sigur, așa faci de fiecare dată! De unde ai luat virusul, idiotule? De la o panaramă, ai? Sunt sigură că acum o să mori numai așa de-al dracului ca să-mi creezi mie probleme. S-o crezi tu că te las să te prăpădești, măi animalule, când întreținerea nu-i plătită de două luni!”. (Sursa: facebook)

 

Te salut, prieten cititor!

Mi-am dat voie să încep cu ceva haios și pretat pe context pentru că, ce ne poate scoate mai ușor din depresie, decât oleacă de umor cu amprenta tipic românească?!

Lăsând gluma la o parte, statul în casă atât de mult împreună cu persoana iubită poate să fie provocator în perioada asta. În discuțiile avute cu prieteni și cunoștinte zilele astea în online, de foarte multe ori am atins și subiectul relație de cuplu. “Aoleu, dar este cicălitoare! Eu nu o știam așa”. “Mi-am luat un leneș și un comod, nu mă ajută deloc”.

Mulți amici mi-au povestit că întâmpină ceva probleme, mai mult sau mai puțin serioase, în relațiile lor. Nu mare mi-a fost mirarea să observ că o parte dintre ei s-au și certat destul de serios, ba chiar s-au despărțit.

Pe undeva este de înțeles. De la câteva ore petrecute împreună până acum am ajuns să stăm împreună toată ziua.

El vrea să se joace pe playstation. Pe ea a apucat-o curățenia. Dărâmă balconul, dă cu aspiratorul, întoarce casa cu susul în jos. Și vrea ca el să o ajute, normal. El îi tot repetă că e cicălitoare și că n-a făcut nimic atâția ani și tocmai acum s-a trezit în ea “cerberul” cu spirit de gospodină. Spiritul ăla pe care el toată tinerețea l-a așteptat și care n-a venit niciodată până… ce să vezi, fix azi. Ea îi reproșează că nu se simte ascultată. Că în loc să o îmbrățișeze și să fie drăgăstos cu ea, el se uita pe Netflix. Dacă mai au și un copil sau doi, deja e subiect de cel puțin alte trei articole în plus. 😊 Poveste fără sfârșit.

Care este calea de mijloc? În ce punct se pot intersecta cei doi? Astfel încât să nu distrugă în câteva zile o construcție începută cu mulți ani în urmă și îngrijită foarte atent atâta amar de vreme.

O soluție ar putea fi cele cinci limbaje ale iubirii. Gary Chapman ni le oferă într-o carte frumos scrisă și cu multă aplicabilitate practică.

Fiecare dintre noi are un limbaj preferat. Recepționează iubirea partenerului de cuplu cu prioritate printr-unul din cele cinci canale. Și pentru că tindem să ne comportăm cu celălalt la fel cum ne-ar plăcea ca el să se comporte cu noi, vom oferi la rândul nostru iubirea către celălalt prin acest canal preferat pe care-l avem.

Dacă avem norocul ca amândoi să avem același canal prioritar al iubirii, atunci este spre beneficiul nostru ca relație de cuplu.

Dar ce facem atunci când canalele noastre de iubire sunt total diferite? Ei bine, pasul până la ceartă este unul mic.

Hai să vedem care sunt cele cinci canale, cele cinci limbaje ale iubirii.

  1. Declarațiile.

“Super bine îți vine rochia asta, iubito!”, “Apreciez tare mult că ți-ai făcut timp să te ocupi de curățarea balconului. Foarte mișto arată, l-ai făcut foarte spațios și este numai bun de stat în el acum.”, “Îți mulțumesc pentru că mi-ai spălat hainele!”, “Foarte tare arată power-point-ul ăsta, o să ai super succes cu el în prezentarea online de săptămâna viitoare!”, “Ești foarte bună la a negocia contractele cu clienții!”.

Transmite mult feedback pozitiv, apreciază-i valoarea, talentul, oferă complimente sincere cât poți de des, vorbește pe un ton frumos, cald, apropiat. Când îi ceri ceva, fă-o ca o rugăminte, vorbește politicos, nu te răsti.

La acest limbaj al iubirii, cuvintele au un rol covârșitor. Pe lângă cuvinte, contează și tonul pentru că el face muzica, nu-i așa?

  1. Timpul petrecut în doi.

Vă jucați împreună, gatiți împreună, faceți curat împreună, vă uitați la un film împreună. Orice fel de activitate făcută împreună îl face pe cel care are acest limbaj prioritar al iubirii să creadă în mintea lui că: “Mă iubește. Chiar dacă știu că nu-i place așa mult să faca asta, a acceptat cu zâmbetul pe buze să facă ceva ce mă bucură pe mine.”

Desigur, este bine să îți găsești un echilibru cu partenerul. Dacă, spre exemplu, amândoi aveți acest canal prioritar, dar nu vă plac aceleași activități, atunci găsiți calea comună astfel încât să faceți o activitate împreună când pentru unul, când pentru celălalt.

3. Cadourile.

O floare cu care o iei prin surprindere se traduce pentru cea care are acest limbaj prioritar al iubirii prin: “Wow, s-a gândit la mine, mă iubește”. Dacă el avea nevoie fix zilele astea de o pereche de căști cu microfon pentru meeting-urile online și tu i le-ai cumpărat de pe net fără ca el să știe, sigur reprezintă pentru el o mare dovadă de iubire.

De cele mai multe ori nu contează ca acel dar să fie scump, simplul fapt că te-ai gândit la persoana respectivă oferindu-i acel cadou este arhi-suficient.

Deci nu mai sta, fă cât mai multe cadouri persoanei iubite! Dacă aceasta are prioritar acest limbaj al iubirii.

  1. Serviciile

Să duci gunoiul, să schimbi scutecele copilului, să faci cu el lecțiile la matematică, să gătești, să mergi la cumpărături, să ordonezi cărțile în bibliotecă, să aranjezi dulapul cu haine, să faci curat în interiorul mașinii, să tunzi iarba, să ieși cu câinele la plimbare, să scrii și să trimiți tu mailul acela, să pui diacritice la articolul pe care el l-a scris, să vorbești la telefon cu clientul X, să construiești un powerpoint, să verifici un document. Toate astea sunt servicii și îi arată celui care are acest limbaj prioritar al iubirii: grijă, timp, energie investite în el. Este important să faci servicii care sunt importante pentru celălalt, nu orice serviciu îți vine în minte.

Gândește-te la care ar putea să fie serviciile pe care și le-ar dori partenerul de la tine. În contextul în care are prioritar acest canal.

  1. Contactul fizic

Aici nu ne gândim numai la sex. 😊 Să îl ții de mână, să îl îmbrățișezi, să îl săruți, să îl mângâi, să îl gâdili în cap, să îl atingi, să îi faci masaj, sunt toate expresii ale contactului fizic. Dacă nu au parte de asta, cei care au acest limbaj prioritar al iubirii, nu se simt iubiți.

Mi-aduc aminte acum de câte masaje i-am făcut eu Emei la începutul relației noastre. Un an de zile mi-a luat ca să o cuceresc, masajul fiind una dintre „armele” folosite. Ți-ai dat seama deja, contactul fizic este în top două limbaje ale iubirii în cazul Emei.

Dacă partenerul tău se regăsește aici, ce ai putea face pentru el începând de astăzi?

 

Ei bine, iată cele cinci limbaje ale iubirii. Fiecare dintre noi are o ordine proprie pentru cele cinci.

Care este limbajul pe care dorești să-l primești cu prioritate de la partener?

Ca să afli asta, gândește-te ce-ți dorești mai presus dintre cele cinci de mai sus. Sau gândește-te la ce oferi tu cel mai des în raport cu celălalt. De regulă oferim acel limbaj pe care ne-am dori să-l primim.

După ce ai aflat ce-ți dorești tu să primești, spune-i-o! Și întreabă-te ce-și dorește partenerul tău să primească. Care este limbajul prioritar pentru partenerul tău?

Și de aici încolo știi ce ai de făcut… Că esti major și vaccinat. Mult succes! 😉

 

Gânduri bune și să fim sănătoși!

Și nu uita, Attitude makes Altitude!

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.

Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.