Te salut, cu bucurie!

Dă-mi voie să încep articolul cu o întrebare pentru tine. Te-a bântuit cumva scenariul următor sau unul similar zilele astea?

“Of, deja sunt câteva săptămâni de când stau acasă. Nu mai știu ce să fac. Toate treburile pe care le-am avut de făcut prin casă s-au terminat. Îmi vine să mă dau cu capul de pereți. M-am săturat de câte filme am văzut zilele astea. Mut posturile la televizor de pe un canal de știri pe alt canal de știri. Mai mult, am ajuns să stau aproape tot timpul pe net ca să văd ce s-a mai întâmplat cu pandemia asta. Câți oameni s-au mai îmbolnăvit, câte decese sunt, oare a apărut vreun vaccin, cât timp le ia să-l scoată pe piață. Nu mai suport să stau închis în casă.”

Dacă raspunsul este da, țin să te anunț cu regret că tocmai ai “dat noroc” cu depresia și anxietatea. O parte a minții tale a preluat controlul și acum își construiește scenarii. Se numeste “scenarită”. Și cu fiecare știre actualizată pe subiectul “coronavirus”, mintea își confirmă scenariul și își întărește convingerea. În termeni medicali, tot ce este cu sufixul “-ită” înseamnă inflamație. Deci un complex de simptome cu posibilități de acutizare destul de mari.

Nu lăsa mintea să te domine! Dacă îi dai voie prea mult, s-ar putea să te ducă într-un cerc vicios din care nu îți va fi tocmai ușor să ieși.

Era un număr de stand-up comedy făcut de Cătălin Bordea, care dădea o soluție. Numărul era spus în alt context: ce să faci cu mintea unei femei, dar merge aplicat și în cazul nostru. “Ține-i mintea ocupată, mintea unei femei nu are voie să se plictisească. În momentul în care s-a plictisit a început să gândească. Tu nu vrei să gândească. La ce se gândește? La tine. Tu nu vrei să se gândească la tine. Plimb-o, plimb-o plimb-o, plimb-o! Du-o la mare, du-o la munte, du-o la film! Ține-i mintea ocupată.”

Soluția este să-ți ții mintea ocupată. Cu chestii productive, bineînțeles.

Pentru asta îți propun un instrument care te-ar putea ajuta să-ți organizezi timpul și viața mult mai bine în perioada aceasta. Și care te va susține în a scăpa de depresie și anxietate pentru că vei prelua gestionarea conștientă a minții.

Mai jos vei regăsi un cerc. Aș dori să ma ajuți să-l completăm. Eu voi împărți cercul în 8 cadrane. Dar este libertatea ta de a împărți în câte cadrane dorești. Eu îl voi împărți doar în 8 ca să dăm un exemplu.

După care te invit să completezi fiecare cadran cu un domeniu de activitate din viața ta, asupra căruia îți îndrepți atenția zi de zi. Cadrane mari din viață. În care crezi și pe care simți să le completezi.

Eu voi completa cu urmatoarele 8 cadrane: Alimentație, Sport, Timp liber, Bani, Relații (intră cunoștințe, amici, prieteni), Familie (intră cei din cercul restrâns al familiei), Carieră, Dezvoltare personală.

Și fiecare cadran este împărțit în 10 unități.

După care te rog să răspunzi la o întrebare: Cât de mulțumit/satisfăcut ești de fiecare dintre aceste 8 cadrane în momentul prezent?

Momentul prezent nu înseamnă fix acum, ci în perioada asta. Evident că este o evaluare subiectivă, dar gândește-te bine pentru că în funcție de asta vom stabili plan de acțiune cât se poate de concret. După care oferi note. O înseamnă profund nemulțumit și 10 super mulțumit. Dacă nu poți cu cadrane atât de mari, sparge-le în cadrane mai mici. Și nu uita să fii sincer cu tine!

Apoi unește punctele cu scorul pe care ți l-ai oferit pe fiecare cadran.

La mine a ieșit ceva de genul acesta.

Iar acum dă-mi voie să-ți spun că instrumentul se numește ROATA VIEȚII.

Ce trebuie să facă o roată? Corect, să se învârtă. Se învârte roata ta? Aceasta-i întrebarea.

Uită-te bine la ea și analizeaz-o. Unde stai bine și unde mai sunt aspecte de îmbunătățit?

Acum, probabil că este foarte greu să le ai pe toate la  notă maximă. Dar important este să se învârtă roata. Poate pe la nota 7 sau pe la nota 8. Ar fi ok asa, să fie toate acolo.

O altă variantă ar fi să ai mai mult la unele cadrane și mai puțin la altele. Nu este rău nici așa, dacă ești conștient de asta și știi că aloci în perioada asta mai mult timp și resurse către anumite cadrane. Numai că odată cu trecerea timpului ar fi bine să echilibrezi roata.

Iar de aici înainte planul de acțiuni concrete este cel care face diferența.

Te rog să dezvolți 1-2 acțiuni pentru fiecare cadran “problematic”. Acțiuni mici, nu acțiuni pe care nu le vei face niciodată. Dacă tu nu ai făcut sport deloc până acum, este nerealist să-ți propui să faci în casă 100 de abdomene, 50 de genuflexiuni și 20 de flotări. Este prea mare efortul, s-ar putea să te dezamăgești și să renunți.

Începe cu chestii mici! Spre exemplu, ce ai putea să faci pentru cadranul “dezvoltare personală”? 5 pagini pe zi dintr-o carte. Nu mai mult. Măcar 5 pagini.

Dar pentru cadranul “relații”? Să te vezi de trei ori pe săptămână online cu un prieten pe care nu l-ai mai văzut demult.

Pentru cadranul “sport”? Poate că 15 minute de exerciții fizice în casă dimineața te vor ajuta. Poate te ajută articolul 3 obiceiuri work from home în vremuri de criză.

Pentru “familie”? Nu uita că acum ai la îndemână gătitul împreună cu persoana iubită. Măcar o dată la două zile. Sau poate să-i arăți soțului/soției că îl/o iubești folosind limbajul iubirii preferat de partener, nu cel preferat de tine. Pentru a vedea care este acesta, te ajută articolul „Cinci limbaje ale iubirii”.

“Cariera”? Cred că sunt clipe numai bune să te preocupi de dezvoltarea unei abilități noi. Uite, spre exemplu, zilele astea am debutat o mulțime de consilieri one-to-one în zone de public speaking, comunicare, organizarea timpului și stress management. Multe persoane doresc să folosească timpul avut pentru învățarea unei noi abilități.

“Bani”?  Poate că este bun un excel cu toate cheltuielile estimate pentru perioada asta, ca să știi cum te drămuiești pentru vremurile următoare. După care să economisești câțiva lei stabiliți de tine în fiecare zi. Îi pui acolo într-o pușculiță improvizată.

“Alimentație”? regăsești o mulțime de trucuri pe care le poți aplica în articolele pe care le-am scris “Cum să combini corect alimentele ca să nu te îngrași în wfh”.

“Timp liber”? 15 minute din zi le iei doar pentru tine. Ceva care îți place ție. Să desenezi, să pictezi, să scrii un jurnal, să faci exerciții de respirație, să te uiți în gol, să faci prăjituri, să meditezi, să te machiezi. Orice care îți încălzește inima.

Acțiuni mici, care produc efecte mari. În timp, ușor-ușor. Pas cu pas. Mult spor! Stiu că ești mai puternic/ă decât orice depresie sau anxietate și te felicit pentru asta!

Gânduri bune și să fim sănătoși!

 

Și nu uita, Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.

Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.