„Comunicarea nonverbală este o formă de limbă socială care de multe ori este mai bogată şi fundamentală decât cuvintele noastre.”

Te salut, drag cititor!

Știi în mod cert, că limbajul nonverbal valorează destul de mult în comunicare. Nu voi intra în dezbateri de procente pentru că nu acesta este scopul acestui articol.
Fie că vorbim de capul ușor înclinat într-o parte care semnifică ascultare activă sau de strângerea mâinii cu palma orientată în jos care înseamnă poziție de dominare, este indubitabil că ne lăsăm ghidați în citirea celorlalți de către limbajul nonverbal. Iar de cele mai multe ori facem asta inconștient.

Dacă lucrezi în recrutare, dacă ești negociator, lider de echipă sau pur și simplu pasionat de comunicare, cu siguranță ești interesat să afli cum se traduc diverse posturi sau mișcări corporale. Poate doresti să te cunoști mai bine și să vezi ce gesturi de care nu îți dai seama faci. Sau să persuadezi orice interlocutor pe care-l ai în fața. Dacă vrei avantaj competitiv, nu este de ajuns să fii atent doar la conținutul discutiei, ci și la forma interacțiunii. Tonul face muzica, nu-i așa?!

Însă trăim într-un secol al disponibilității informației, ea se găsește mult mai ușor decât în trecut. În consecinta, foarte mulți dintre noi s-au documentat și au învățat. Au învățat să mascheze. Au învățat să-și controleze limbajul nonverbal. Chiar dacă un ochi atent tot își dă seama, mulți s-au pregătit să arate gesturi care îi pun într-o lumină favorabilă. Și să-și ascundă adevăratele trăiri interioare. Iar noua ne e mai dificil să-i citim.

Ei bine, despre asta doresc să vorbim în rândurile de mai jos. Ei evoluează, evoluăm și noi. Să fii cu un pas în fața lor înseamnă meci câștigat.
Mergem către partea superioară a corpului omenesc.
Fața. Să-i citim fața. Dacă de la gât în jos devine mai ușor să-ți controlezi mișcările și poziția, la față e destul de complicat.

Așa că azi vreau să dăm un truc practic de la nivelul feței. Restul trucurilor, că sunt multe, atunci când ne vedem la cursul de „Persuasiune și Influențare”, la care aș fi bucuros să ne întâlnim.

Microexpresiile sunt contracții foarte scurte ale musculaturii feței, care ne arată ce simte omul în momentul respectiv raportat la discuție. Fii foarte atent, că ele dureaza numai câteva fracțiuni de secundă! Dacă nu ești atent, le pierzi și nu poti să-l rogi pe interlocutor să se opreasca și să-ti mai arate o data cum i s-au contractat mușchii de pe față. 🙂

În randurile de mai jos, vreau să detaliem cum se vede emoția „dispreț” pe față. Este o emoție importantă pentru că de obicei este o emoție care blocheaza procesul relaționării. Este mai degrabă negativă decât pozitivă. Astfel vei știi cum să actionezi mai departe în discutie.

O să te întrebi acum ce este disprețul. Care este semnificația acestei emoții?
Păi să fii disprețuitor față de ceva înseamnă să fii condescendent, să privesti acel ceva de sus. Cu o atitudine de superioritate. Totodată poate însemna că   „te-am facut, fraiere!”, „sunt mai bun ca tine”. Sau poate semnifica mândrie, că am reușit și sunt o mai bună versiune a mea comparativ cu ieri. În mai puține situații, dar există și „Aha, am prins ideea pe care o spui”. Sau „bine, bine, eu mă pricep la asta. Știam deja ceea ce-mi spui, nu e o noutate pentru mine.”

În concluzie, deseori disprețul produce o ruptură în procesul comunicării. Nu întreține comunicarea și mărește tensiunea dintre interlocutori.

Cum se vede disprețul pe față?
Dă-mi voie întâi să-ți dau un exemplu.

Acum câțiva ani eram în bazar. Istanbul. Turcia. Știi bine că acolo cuvântul la ordinea zilei este „negociere”. Și eu eram conștient de asta, dar nu mă gândisem niciodată că era un cuvânt atât de important.
Vine la mine un tip cu o geantă plină de parfumuri, dornic să-mi vândă un parfum.
Îl întreb cât costă. Îmi răspunde ferm și răspicat: „250 de euro.”
Mă uit la el cu o față lungă, după care dau să plec fără să stau pe gânduri.
Nu se lasă, se ține scai de mine. În timp ce ma uitam pe la alte tarabe, coboară prețul. Prima oară spune „200 de euro”. Apoi „150 de euro”. Eu îi răspund că e prea mult. După câteva secunde bune se duce și mai jos: „100 de euro”. Nu-l bag în seamă. Nu se lasă, continuă să vină după mine. Prin mintea mea trecea gândul „uite măh ce înseamnă să te dea afară pe ușă și tu să intri pe geam.”
Mă rog, mai trec câteva secunde, mă trece prin „Romania, Gică Hagi, Gică Popescu”, după care îmi spune: „Mister, am o oferta specială pentru dvs. !”
Deși cam stricată, limba română îmi atrage atenția. Mă uit la el. Îmi zice apoi: „Tot ce pot să fac pentru dvs. este să vi-l dau la 50 de euro. Este ultima mea ofertă.”
Gata-gata să accept din felul frumos în care a pus problema, am norocul să-i vad fața. Zâmbea cu un colț al gurii mai ridicat decât celălalt. Fără să stau prea mult pe gânduri am tras concluzia că avea dispreț pe față. Și ce mai dispreț!
Ce înseamnă când cineva îți spune că ăsta e ultima lui ofertă și arată dispreț pe față?
Așa e, înseamnă că e mândru că te-a păcălit. Clar se mai poate negocia.
Mi-am zis în sine: „Bine, vrei să mă faci?! Hai să vedem care-i mai tare!”
I-am zis că vreau să cumpăr de la el, dar că 50 de euro este un preț batjocoritor pentru mine.
Negociem noi ce negociem, dorind să văd până unde poate să ducă.
După alte 10 minute, reușesc să ajung la suma de 5 euro pentru 5 parfumuri. Deci 1 euro parfumul. La acest scor a fost prima oară când am vazut furie pe fața lui. Semn că se enervase și mai jos nu putea să lase din preț.
Chiar dacă, dupa cum deja ți-ai dat seama, erau niște parfumuri la care mirosul nu ține mai mult de jumătate de oră – o oră, măcar m-am bucurat de procesul negocierii.

Așadar, ce înseamnă când cineva îți spune că „ăsta este ultimul meu preț” și îți arată dispreț pe față?
Corect, crede că te-a făcut. Și mai poti scădea din preț. Nu te opri din negociere!

Iată cum o simplă contracție musculară spune multe.
Cum depistezi disprețul pe față?

Prima variantă este că se ridică un colț al gurii (fie colțul stâng, fie colțul drept).
A doua variantă este asimetria din zâmbet. Fie se ridică pe rând colțurile gurii terminându-se într-un zâmbet, fie se coboară pe rând colțurile gurii revenind în poziția normală.

În concluzie, orice asimetrie în zâmbet înseamnă că omul trăiește dispreț.

Ei bine, acum ai un truc în a citi oamenii. Gândește-te poate de câte ori ai avut chiar tu această microexpresie și ce gând s-a ascuns în spatele disprețului în acele momente!
Mai mult decât atât, de acum poți identifica foarte ușor atunci când vorbești cu cineva dacă îți arată dispreț.
După ce ai identificat, interpretează! Într-unul din felurile mai sus menționate în articol.

Mult succes la citit oamenii!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne bucurăm foarte mult că am putut să contribuim prin acest articol la dezvoltarea ta personală și profesională.

Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos. Pentru a descoperi ce traininguri livrăm, nu ezita să accesezi www.attitudetraining.ro. Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală, profesională și în cadrul organizației. Să ne vedem cu bine în sala de training!