Te salut, cu bucurie!

Scriam în articolul anterior despre ce să mănânci ca să nu te îngrași în work from home. Regăsești mai multe informații dacă accesezi acest link.

În rândurile de mai jos îmi propun să vin în sprijinul tău cu ce ar fi bine să bei ca să nu te îngrași atunci când lucrezi de acasă.

Dar înainte de toate, aș fi tare curios să știu care sunt băuturile de care “te bucuri” într-o zi obișnuită de muncă. Așezarea lor pe hârtie este primul pas. În acest fel devii mai conștient de ceea ce bei. S-ar putea chiar să rămâi surprins de câte calori ingeri doar din băuturi. Fără să-ți fi dat seama până acum probabil că exagerat de multe.

Nu prea e bine dacă lista arată cam așa. Dimineața minim 2-3 cafele, că vorba aceea, fără ele nu poți să te trezești. Dacă mai adaugi și zahăr în cafele, aia e. După care înainte de prânz un smoothie. Că spun pe la televizor că e sănătos. Îți iei un smoothie serios, care conține de toate amestecate. Banană, căpșuni, măr și piersică, să zicem. După amiază merge și o băutură carbogazoasă. Hai să fie fără zahăr, cu zero calorii, dar tot băutură carbogazoasă e. Iar seara un pahar de vin roșu sau o bere. Corect, bere, cum să nu beau eu o bere în fiecare zi, când stau în fața televizorului?!

Ei bine, dacă tragem linie nu prea e bine. Dacă îmi dai voie să zic așa. Tot ce am enumerat mai sus este bogat în calorii și nu te mira ca în ritmul ăsta să depașești necesarul zilnic de calorii doar din băuturi.

Îmi pare rău într-un fel să te anunț, dar sunt foarte puține băuturi recomandate și care te ajută să slăbești chiar, nu doar să nu te îngrași. Ele sunt în număr de nici mai mult nici mai puțin de 4.

În primul rând apa plată. Sursa vieții – apa. Dacă ne gândim și că al nostru corp conține între 55%-70% apă nu mai avem niciun dubiu în acest sens. În al doilea rând vorbim de ceaiuri. Fără zahăr evident. În al treilea rând cafeaua, poate cu foarte, dar foarte puțin lapte, dar fără zahăr. Și nu în ultimul rând limonada, asijderea și ea fără zahăr. Asta-i tot! Toate celelalte băuturi intră în categoria “mâncare”.

Știu că poate sună la o distanță foarte mare de obiceiurile pe care le aveai până acum. Și la mine a fost la fel să știi. Dar cu puțină perseverență te vei obișnui. Organismul nu-ți va mai cere după câteva zile dacă nu-i mai dai. Plus că nu trebuie să devii paranoic, renunță pe rând la ele. Sau măcar bea mai puțin cantitativ vorbind.

Din experiența mea îți marturisesc că a devenit un obicei ca apa să fie “mestecată”. Spuneau călugării tibetani când am mers în Tibet că “apa se mestecă și mâncarea se bea”. N-am crezut atunci, dar mi-am dat seama pe parcurs. Chiar te obișnuiești cu timpul să te bucuri de o sticlă de apă la fel cum te bucuri de un pahar cu vin.

Desigur, mai sunt câteva tips & tricks pe care le poți aplica. Spre exemplu, vrei și tu să bei un pahar de vin într-o seară, ca tot omul.  Foarte bine, dar nu amesteca vinul cu mâncarea. Bea vinul la 2-3 ore distanță față de ultima masă pe care ai luat-o. În acest fel, bolul alimentar anterior fiind digerat, scad posibilitățile de a interacționa aiurea în stomac și de a te îngrășa. Practic, vei considera paharul de vin ca o masă separată.

Sau alt exemplu este să combini “cu cap” fructele dintr-un smoothie. În general, sunt doua tipuri de fructe: acide și dulci. Când spun acide ma gândesc la lămâi, portocale, mere, kiwi, grapefruit etc. Când spun dulci mă gândesc la banane, căpșuni, piersici, mango etc.

Fructele acide și fructele dulci nu se combină niciodată într-un smoothie dacă dorești să nu te îngrași. Pentru că se întâmplă exact același lucru ca atunci când mănânci carne cu cartofi prăjiți. Am vorbit despre asta într-un articol aterior, în care am învățat cum să combinăm corect alimentele.

Mai mult decât atât, fructele dulci a se consuma doar câte unul o dată. Adica faci un fresh de banană și atât. Pe când cele acide pot fi combinate. Adica poți face o combinatie între portocală și kiwi, de exemplu.

Un alt truc este să bei băutura pe bază de fructe înainte de masă cu minim 30-40 de minute. Astfel are timp să se digere. Niciodată imediat după sau în timpul mesei. Sau dacă vrei după, la minim 2-3 ore, ca să apuce să se digere bolul alimentar.

Cum sună? Altă viață față de cum suntem obișnuiți. Dar mult mai sănătos. Te încurajez să încerci. Ușor-ușor, nu pune chiar o mare presiune pe tine. Se poate, să știi! Mai ales că știu că nu vrei să te îngrași în work from home.

Ne vom revedea în articolele următoare cu noi trucuri în materie de work from home și dezvoltare personală.

Dacă ai ratat articolele anterioare, le poți citi cu un simplu click pe “Combină corect alimentele ca să nu te îngrași în work from home” și “Cum să mănânci ca să nu te îngrași în work from home”

Gânduri bune și să fim sănătoși!

 

Și nu uita, Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook.         Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.

Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.