Am descoperit recent, spre stupoarea mea cum teoria zice că aș fi un finisher. Inițial termenul suna bine:

FINISHER este cel care duce lucrurile la bun sfârșit, setează obiective realiste pe care le și atinge… dar stați să vedeți descrierea celorlalte tipologii (de roluri în echipă, după Meredith Belbin). Sună mult mai apetisant:

De exemplu, INVESTIGATORUL DE RESURSE – cel care deschide drumuri. Aduce perspective noi. E aventurier, entuziast și bun conducător. Știe să motiveze, răspunde la schimbări. Explorează noi idei sau posibilităţi. Negociază resurse și îşi face multe contacte. Antreprenorul sau liderul get-beget.

Sau să ne uităm la INOVATOR. Este cel care generează noi idei. Are o gândire orientată spre soluţii alternative în rezolvarea problemelor. Este cel plin de imaginație, stilul Steve Jobs.

MODELATORUL este dinamic, produce schimbări și se caracterizează printr-o fire deschisă. Modelează activitatea celor din jur și modifică starea de inerţie. Ajută la urgentarea acţiunilor. Sigur ai în grupul tău de prieteni acest personaj energic, care reușește să vă pună pe toți în mișcare și dinamizează totul în jurul lui.

Ești un bun comunicator? Inspiri încredere, calm și îi motivezi pe cei din jurul tău? Ești încrezător, controlat și un bun ascultător? Atunci e clar, ești COORDONATOR.

Sau ești mai degrabă autodisciplinat și munceşti din greu? Ți-e ușor să transpui planurile în scheme concise și foloseşti abordări sistematice? Vezi mai degrabă latura practică a lucrurilor? În acest caz, idubitabil ești IMPLEMENTATOR.

Să nu-l uitam pe MONITOR/EVALUATOR. El vine cu judecăți de valoare, e prudent și perspicace. Analizează ideile, face calcule, e analitic și monitorizează obiectivele. Ce s-o mai lungim, e omul tehnic.

LUCRATORUL ECHIPEI este diplomat, sociabil, flexibil, conciliant și adaptabil. Este “angajatul” perfect, care nu-ți dă bătăi de cap.

 

Și totusi, eu sunt finisher. Da, adevărat, duc lucrurile la bun sfârșit. Dacă mi-ai dat un task nu mănânc, nu dorm, cu alte cuvinte nu am liniște, până nu il duc la capăt. Până nu pot eu să pun checked box în agenda mea cu to do list-ul săptămânal. Îți sună cunoscut ?

Și de-ar fi doar atât. Dar e de ajuns să-mi arunci o simplă “pastilă”, o idee nouă și ma și pun pe treabă și roboțelul începe să lucreze.

Spre exemplu, vacanța de 1 Mai, plecăm la Potlogi. Da ai citit bine: Potlogi. Cică să redescoperim natura și viața la țară și să ne relaxăm, că Vama Veche nu se mai poartă anul ăsta.

Iubitul meu, Cătălin aruncă o vorbă în vânt: Ce-ar fi să mergem în mini-vacanța de 1 Iunie la Paris?

Și a fost ca în cântecul ăla: “doar o vorbă și mi-a fost de-ajuns…”.

Ce a început să facă finisherul din mine, în loc să stau liniștită și să lâncezesc în iarbă?

Am deschis laptopul și am început: caută bielete de avion, vezi cea mai bună ofertă, cele mai ieftine zboruri în funcție de zile. Caută hotel. Caută obiective și zile optime de vizitat. Tips&tricks. Carduri speciale pt Paris etc. Toate cele necesare pentru a duce la bun sfârșit taskul numit “Paris”.

Ce făcea Cătălin, investigatorul de resurse de lângă mine? Păi după ce a aruncat pastila și a pus mecanismul în funcțiune, sforăia liniștit, probabil visând că e într-un tur cu barca pe Sena 🙂 .

Tu ce vrei să fii când te faci mare?

Ei, ca un finisher adevărat închei seara, doar după ce am incheiat și articolul 🙂 .

 

Dacă te interesează să aprofundezi subiectul, să îți descoperi exact tipologia și in funcție de ea să înveți instrumente concrete care să te ajute în planificarea, organizarea și gestionarea propriei vieți. În gestionarea timpului și stresului. Atunci te aștept la singurul training din România 2 în 1: MANAGING MY TIME AND STRESS. 

Este singurul training multidiciplinar, ce conține instrumente multiple din neuroștiințe, NLP (Programare Neuro Lingvistică), coaching, tehnici tibetane, sport de performanță, medicină, analiză tranzacțională, thetahealing.

Și nu uita, Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne bucurăm foarte mult că am putut să contribuim prin acest articol la dezvoltarea ta personală și profesională.

Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu. Pentru a descoperi ce traininguri livrăm, nu ezita să accesezi www.attitudetraining.ro. Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală, profesională și în cadrul organizației. Să ne vedem cu bine în sala de training!