Nu puține sunt situațiile în care ne lovim de oameni care vorbesc mult. “Și parcă nu se mai termina atunci când vorbea”, îmi spunea un prieten la un moment dat. Evident se lovise de un asemenea om.

Unii spun că de la un moment dat încolo devin plictisitori. Alții îi numesc “vampiri energetici”. Ne simțim obosiți de fiecare dată când finalizăm o convorbire cu ei. Însă mai mult decât atât, nu vom atinge scopul discuției și vom simți că am pierdut timp prețios în care puteam face orice altceva mai bun.

Nu-i întrerupem pentru că în mintea noastră considerăm că putem crea percepția că suntem lipsiți de bun simț sau că suntem egoiști și nu ne interesează decât de propria persoană.

Sigur, există cel puțin o explicație în spate. E ca atunci când realizăm un selfie. Imediat după, atunci când cel care a realizat selfie-ul ne arată fotografia, cine este prima persoană pe care îți vor pica ochii ?! În majoritatea cazurilor vei fi tu. Deci, cine este cea mai importantă persoană din viața ta? Probabil că TU. În plus dacă nu ești încărcat de energie, încercând mereu să-i mulțumești pe ceilalți, la un moment dat aceștia te vor părăsi. De ce? Pentru că nu vei mai avea energie să le oferi și ei nemaiavând ce să primească, te vor lăsa pe planul secund.

La fel este și cu un om care vorbește mult. Se pune pe primul plan pe el, ceea ce nu e neapărat rau. Pentru el sigur nu. Dar, având în vedere că vorbim despre contextul unei interacțiuni, o face mai mult decât e cazul să o facă. Până când să lăsăm de la noi? Cum să facem să-l oprim?

Fie că vorbim de o ședință în care un participant acaparează toată atenția, fie că ne gândim la un vânzător care nu lasă clientul să-și ducă până la capăt o idee și-l întrerupe constant sau de un coleg care în pauza de muncă vorbește numai despre el, există cel puțin o soluție.

Cu un singur cuvânt putem prelua conducerea discuției, cu mari șanse ca interlocutorul să nu observe.

Cuvântul este “APROPO…”. După care ducem subtil discuția către ceea ce ne dorim.

Mare atenție însă! Exista și AȘA NU-uri. Câteva reguli de care să ținem seama atunci când folosim tehnica:

  1. Să aplicăm cuvântul atunci când sesizăm o pauză de respirație din partea celui care vorbește mult. Trebuie să respire și el la un moment dat…
  2. Cum trebuie să fie volumul vocii atunci când folosim cuvântul “apropo…”? Adică cât de tare să-l rostesc? Întotdeauna cu un volum puțin mai ridicat decât cel al interlocutorului. Pentru că dacă este prea încet, s-ar putea să nu te audă și să continue.
  3. Ritmul vorbirii? Lent sau rapid? Mai degrabă rapid pentru că altfel va intra peste tine. Cuvintele să fie într-o înșiruire coerentă, căci altfel va prelua conducerea discuției.
  4. Merge o dată, de două ori, dar oare nu se va prinde interlocutorul că folosești prea mult “apropo…”? Mai schimbă-l cu sinonime ca să nu-și dea seama ușor – “legat de asta, doresc să-ți spun…”, “vis-à-vis de ce spuneai, aș completa…”

Ei bine, acum îl poți opri chiar și pe Florin Piersic, așa-i? 🙂

BONUS – mai poți alterna și cu tehnica “Trailer”. E ca la filme, creezi un preambul, care să te facă văzut peste 2 minute. “În legatură cu asta, să-ți spun ceva peste 2 minute, dar te las acum să-ți termini ideea…

Astfel apare în joc și reciprocitatea. Cresc șansele să-ți dea cuvântul chiar atunci. Dacă nu, peste 2 minute faci referire la ceea ce ai spus anterior. Respectând AȘA NU-urile 1-3 de la tehnica “APROPO…” ai cele mai mari șanse să atingi rezultatul dorit.

Se va opri și îți va ceda cuvântul. Repetă tehnicile pe tot parcursul interacțiunii.

 

Dacă ești interesat să aprofundezi subiectul și să descoperi mai multe tehnici și tactici practice despre influență, persuasiune și comunicare eficientă, te aștept la training-ul open Influență și Persuasiune”.

 

Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne bucurăm foarte mult că am putut să contribuim prin acest articol la dezvoltarea ta personală și profesională.

Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu. Pentru a descoperi ce traininguri livrăm, nu ezita să accesezi www.attitudetraining.ro. Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală, profesională și în cadrul organizației. Să ne vedem cu bine în sala de training!