Ești curios cum să citești frica pe chipul celui din fața ta?

Mi-aduc aminte de momentul în care căutam inel pentru Ema. Urma să o cer să-mi fie consoartă și, ca orice “habarnist” autentic în domeniu, după un instructaj clar făcut de Silvia, cea mai bună prietenă de-ale ei, m-am dus într-o dimineață pe măsuța de la noi din cameră să-i verific măsura.

Am luat de acolo un inel și i-am făcut poză. După care am trimis poza către Silvia. Mi-a zis că se ocupă ea să caute ceva care să-i placa Emei și când are câteva variante finale voi decide eu.

Toate bune și frumoase, numai că neîndemânaticul de mine nu a șters poza  din telefon. Ca prin minune, într-o zi, fix când eram cu prietenii noștri în oraș, Ema pune mâna pe telefonul meu și intră în galeria de imagini.

O clipă nu mi-a trecut prin minte că exista vreun risc. Nu era printre primele poze și sincer să-ți zic, uitasem că nu am șters poza.

La un moment dat, o aud pe Ema strigând: “Ce-i asta?”

Și întoarce ecranul telefonului spre mine.

Dacă te transpui puțin în momentul respectiv, îți spun sigur că nu puteai afișa altceva pe față decât asta:

Nu am făcut nici eu excepție.

Din momentul acela nu a mai fost nicio surpriză pentru Ema că ceva “necurat” urma să se întâmple. Era doar o chestiune de timp.

Și acum râdem împreună când ne amintim de acest moment, iar eu îmi spun în minte aceleași cuvinte pe care mi le-am spus și atunci: “Cât de fraier poți să fii?” 🙂

Pleoapele ridicate care rămân așa câteva fracțiuni de secundă se traduc prin frică. Este poate cea mai întâlnită microexpresie de frică.

Sigur ai făcut cunoștință cu ea dacă te-ai dat măcar o dată în viața asta într-un roller-coaster sau dacă ți-a scapat telefonul nou-nouț pe gresie.

Eu și Ema am râs la momentul respectiv, însă imaginează-ți ce ai putea face mai departe dacă ești manager și la un moment dat apare această microexpresie pe chipul unui om din echipa ta. Poate atunci când pui presiune pe el să termine o sarcină într-un timp foarte scurt. Care sunt consecințele și cum poti gestiona contextul?

Mai sunt și alte microexpresii care “trădează” frica. Spre exemplu, cea de mai jos.

Dacă vrei s-o ții minte mai ușor, alătură pozei cuvântul “Uups”. “Uups, I did it again”. 🙂

Devino mai atent la chipul interlocutorilor și vei avea multe de câștigat. Atât în business, cât și în viața personală. Vei depista la ceilalți incogruențe între ceea ce spun și cred, vei știi pe ce butoane să apeși atunci când vrei să persuadezi și vei beneficia de o inteligență emoțională de invidiat.

Știința microexpresiilor este o abilitate pe care dacă o stăpânești, ceilalti vor spune despre tine că ești empatic, charismatic, că îți pasă de ei, atent la nevoile lor, că ești un manager model sau un soț/soție iubitor/iubitoare. Și n-am niciun dubiu că îți dorești asta.

Iar dacă vrei să cunoști și mai multe despre misterele fetei și multe alte tehnici practice înseamnă că training-ul de Persuasiune și Influență este pentru tine. Sau sesiunile de coaching one-to-one, unde lucram personalizat pe nevoile tale. Scrie-ne cu încredere oricând (catalin.chirilescu@attitudetraining.ro) !

 

Și nu uita, Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu mai jos.

Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală și profesională în această perioadă provocatoare. Să ne vedem sănătoși, cât mai curând în sala de training! Până atunci suntem alături de tine online, la un click distanță.