“Cine se aseamană, se adună.”

Era mentalist. Și la un moment dat ne zice: “Spuneți-mi patru cifre. Prima e a ta, a doua e a ei, a treia a ta și a patra tot a ei”. După cum ți-ai dat seama deja, Ema (iubita mea) stătea pe scaunul de lânga mine.

După câteva secunde ne adresează câteva întrebări la care ne roagă să răspundem cu “Da” sau “Nu” și surprizăăă.  Fără prea multe pregătiri, scrie cele 4 cifre pe o foaie de hârtie și nici măcar nu ne întreabă dacă acelea erau. Ne spune direct și hotărât: “Gata, astea sunt !”

Într-adevăr, acelea erau. Eu mă gandisem la 1 și la 4, iar ea la 7 și la 2.

1742, acesta era numarul.

N-a trecut o secundă și curioși, l-am întrebat cum a făcut asta. “Secrete de mentalist”, raspunde cu siguranță în glas.

Lăsând gluma la o parte, ne-a mărturisit atât cât era cazul. “Am făcut RAPPORT cu voi și erați ai mei. Trăda fiecare mișcare pe care o făceați…”

Cât de frecvent ți s-a intamplat să discuti cu cineva și să simti că sunteți în totalitate pe aceeași lungime de undă? Parcă sunteți din același film. Era și o melodie: “gândim la fel, simțim la fel, iubim la fel și nimeni n-are cum să ne doboare…” Și chiar așa este, nu are cum să vă doboare nimeni dacă de exemplu ești într-o relație de cuplu în care amandoi trăiți versurile de mai sus.

Dar invers ți s-a întâmplat? Să simți că tu și cealaltă entitate sunteți complet paraleli. Chiar și un document. Deschizând o paranteză, chiar în clipele în care scriu articolul, Ema completează un formular ANAF. Ei bine, atunci când completezi ceva de la ANAF nu simți altceva decât paralelism între tine și ANAF. Îți ia o oră să faci ceva care în mod normal ar dura 5 minute maxim. Totală dizarmonie. Atât de “deștept” este sistemul.

Astăzi doresc să îndrept discuția către încredere și influență. Care este legătura între încredere, influență și ce ți-am povestit mai sus? Răspunsul îl au neuroștiințele. Și este unul simplu: neuronii oglindă din creier.

“Cine se aseamănă se adună.”

Fii ca el și când se va convinge de asta va concluziona că ești din aceeași gașcă precum el. Și atunci i-ai câștigat încrederea.

Cum faci asta ? Folosește aceleași cuvinte pe care le folosește el. Aceleași verbe. Aceleași substantive. Folosește același ritm al vorbirii, același volum al vocii. Aceleași gesturi. Mergând și mai în profunzime, poți chiar să respiri ca el. Adică, construiește rapport-ul (tehnică din Programarea Neuro-Lingvistică) cu interlocutorul tău.

Ții minte discursurile lui Obama care erau adaptate pentru fiecare stat în care vorbea? E ca și cum m-aș duce în Oltenia și aș folosi perfectul simplu. Sau în Ardeal și as vorbi rar. Sau în Moldova și aș folosi accent moldovenesc.

Influențează cu tact. Cu toții atunci când credem că celălalt este ca noi, vom tinde să-i oferim credit din start.

Fie că vorbim de întâlniri în care dorești să vinzi, să cumperi, de o simplă discuție cu un membru al familiei sau de o primă întâlnire cu un necunoscut, încearcă această tehnică. Testeaz-o cu încredere. Vei descoperi singur ce faci foarte bine și ce mai ai de îmbunătățit. Apoi corectează din mers. Ține minte: Să fii autentic și natural. Exact cum se vede la un cuplu de dansatori care dansează împreună de câțiva ani buni.

“Cine se aseamănă, se adună.”

Dacă ești interesat să aprofundezi subiectul și să descoperi tehnici și tactici practice despre negociere, influență și vânzare, te aștept la training-ul open Influență și Persuasiune.
Attitude makes Altitude!

 

Dacă apreciezi articolul pe care tocmai l-ai citit, te rugăm să apeși butonul like din pagină. Desigur, ne-ar ajuta tare mult și un share via Linkedin, Facebook. Ne bucurăm foarte mult că am putut să contribuim prin acest articol la dezvoltarea ta personală și profesională.

Ne-ar plăcea să ne cunoaștem și să schimbăm idei constructive, așa că te încurajez să adaugi un comentariu. Pentru a descoperi ce traininguri livrăm, nu ezita să accesezi www.attitudetraining.ro. Echipa Attitude Training te salută și își dorește să te sprijine cu toate resursele pe care le are la dispoziție în evoluția ta personală, profesională și în cadrul organizației. Să ne vedem cu bine în sala de training!